Text Box: Три ястия в една кухня - постно меню за Бъдни вечер

                                 8 - 10  порции

· 1 купичка (400 мл.) зрял фасул

· 1 купичка ориз (бисерен)

· 6-8 глави лук

· 17 с.л. зехтин

· 25 стерилизирани лозови листа

· 12 листа от кисело зеле

· 12 стерилизирани (замразени) червени чушки

· 150 мл. доматен сок

· 20 гр. Стафиди

· 1 и 1/2 ч.л. черен пипер млян

· 1 с.л. червен пипер

· 1 с.л. претрит сух джоджен

· 1 с.л. ронена чубрица

· 1/2 връзка копър

· 2 с.л. универсална подправка

· брашно.

          Обща подготовка:

    Фасула се накисва в студена вода от предната вечер. На сутринта се залива със студена вода и се кипва. Водата се сменя с нова и фасула се оставя да къкри до пълното му сваряване.Оцежда се от водата. Ще наричам приготвената така плънка "фасула".

     Лука се нарязва на ситно и се запържва в 9 с.л.зехтин за 5-6 минути, добавя се ориза и след 5 минути две купички гореща вода и 1 и 1/2 с.л. универсална подправка. Оставя се на бавен огън до поемане на водата.Ще наричам приготвената така плънка "ориза".

         Пълнени чушки с боб и ориз:

     Приготвя се плънка от 1/2 от "фасула", 1/4 от "ориза", доматения сок, чубрицата, джоджена, 1/2 ч.л. черен пипер,1/2 с.л. универсална подправка. Напълват се чушките,запечатват се  отворите им, като се натискат в чинийка с брашно и се подреждат в тавичка. Слагат се 2 с.л. зехтин и 1 ч.ч. вода и се запичат във фурна на 220 градуса.

          Зелеви сърми с мачкан боб и ориз:

     1/2 от "фасула" поставяме в тенджера, добавяме червения пипер и 1/2 ч.л. черен пипер.

Приготвяне:

Text Box: форум

Намачкваме с вилица, след което се добавя 1/4 от "ориза". С така приготвената плънка се завиват зелевите сърми, нареждат се в тенджера, покриват се с чиния,добавя се 2 с.л. зехтин и вода,колкото да покрие сърмите.Ястието ври на бавен огън около половин час,после сърмите се преместват в тавичка,заедно със соса си,добавят се още 2 с.л. зехтин и се запичат във фурна на 250 градуса докато останат на мазнина.

          Лозови сърми със стафиди:

      Към 1/2 от "ориза" се добавя нарязания на ситно копър и 1/2 ч.л. черен пипер. С така приготвената плънка се завиват лозовите сърмички, с гладката страна на листа навън, като във всяка сърма се поставят и 5-6 стафиди. Нареждат се сърмите в тенджера, покриват се с чиния, добавя се 2 с.л. зехтин и вода, колкото да ги покрие и се сваряват на бавен огън.